Psihoterapia de cuplu

24.06.2014by: Radu Nicolae Cocea

 

 

Mai jos, am incercat sa fac un rezumat al celor 4 dificultati pe care le-am intalnit de-a lungul timpului, la cabinet, fie in psihoterapia de cuplu, fie in psihoterapia individuala, dar avand cuplul drept tema principala:

 

  • Neintelegeri in cuplu plecand de la diferentele dintre barbati si femei. Una din cele mai uzuale situatii este cand femeia doreste “mai mult”, dar barbatul este multumit cu ce are in prezent si nu intelege ce inseamna acest “mai mult” al femeii. Sau in cazul cuplurilor care sunt impreuna de ceva timp, unul din parteneri, de obicei barbatul, fie nu comunica, in anumite momente, fie nu este receptiv la exprimarea nevoilor partenerei lui;
  • Dificultatea de a comunica nemultumirile catre partener, de frica a nu crea un moment dificil;
  • Gestionarea unei comunicari care a devenit toxica, cu multe reprosuri, ton ridicat – stresul de zi cu zi, suprapus peste lipsa unei educatii privind comunicarea, ne face de multe ori sa tratam partenerul ca si cum acesta ar fi un adversar;
  • Gelozia unui partener, generata fie de un eveniment real, fie exclusiv de ganduri legate de o posibila relatie a partenerei/partenerului.


Majoritatea acestor dificultati vin din 3 motive:

  • credinte rigide despre cum “ar trebui sa fie” relatiile dintre barbati si femei, care ignora diferentele esentiale intre sexe;
  • necunoasterea unor principii de baza ale comunicarii interumane;
  • dificultatea de a gestiona emotiile puternice.

 

In ceea de priveste alegerea optima intre o sedinta individuala si o sedinta de terapie de cuplu, cel mai bine o puteti face luand in considerare criteriul disponibilitatii partenerului pentru aceste sedinte. Asta inseamna ca daca aveti un partener/o partenera care este dispus sa inceapa acest demers de vindecare a relatiei, sedintele de terapie de cuplu pot fi foarte eficiente si benefice. Obiectivul in aceste situatii ar putea fi: dobandirea unor abilitati de comunicare, gestionarea unor emotii puternice sau trecerea peste un impas in relatie pentru care exista vointa de ambele parti.

 

Insa, uneori, am observat ca sunt mai eficiente sedintele individuale, chiar daca tematica abordata este cea de cuplu. Astfel, cred ca cel mai bine este sa vina partenerul care trece printr-o perioada de suferinta, care are o nemultumire sau care doreste foarte mult o schimbare, pentru ca in aceste situatii, el/ea este cel mai motivat/a sa faca o schimbare in sistemul cuplului.

 

@

formular pentru contact

Reproducerea acestui text sau orice adaptare a acestuia sunt sanctionate potrivit art.140 din legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe.